LIMUNADA KOJA SMIRUJE GLAVOBOLJU !


Ako imate problema s glavoboljama koje uzrokuju česte promjene vremena,ili jednostavno ne želite da pijete tablete i druga vještačka sredstva kako biste umanjili bol, isprobajte ovaj ljekoviti recept koji je ujedno i fantastično ljetno osvježenje...

Limunada s lavandom jedan je od prirodnih lijekova protiv glavobolje koji tijelo dovodi u balans, a osim što je savršeno ljetno osvježenje, ovaj napitak i opušta sva čula.
Cvjetovi lavande bogati su eteričnim uljima koja sadrže preko 150 aktivnih sastojaka. Djeluju protiv gljivica, upala, bakterija, depresije, mikroorganizama, grčeva, čiste organizam, snižavaju krvni pritisak i imaju analgetička i sedativna svojstva.

Brojne studije dokazale su blagotvorno dejstvo ovog eteričnog ulja u situacijama jakog stresa, do te mjere, da je u nekim svjetski poznatim bolničkim centrima aromaterapija lavandom prihvaćena terapija u predoperacijskoj obradi pacijenata.


Potrebno je:
-1/4 šoljice osušenih cvjetova lavande(neka lavanda bude organska) 
-6 limuna, oljuštiti i ocijediti;
-šoljica meda;
-5 šoljica vode.

Priprema:
 
1. Prokuhajte pola vode i pomjerite sa šporeta. U vodu dodajte med i lavandu. Pustite neka odstoji 20 minuta, zatim procijedite i prelijte u veću posudu.

2. Dodajte limunov sok, ostatak vode i dobro promiješajte. Limunadu dobro ohladite.
                                                

Način na koji započinjemo svaki dan je od velike važnosti. Odvojite malo vremena za jednostavan ritual, još bolje - razvijte naviku zbog koga ćete biti pozitivnijii i zdraviji!
Limunov sok sa toplom vodom ispira na čudesan način i jetru i bubrege. 
Recept je ultrajednostavan :
– šolja tople (ne vrele vode, jer vrela voda će uništiti vitamin C) + sok iz pola limuna.

Ako ste jedna od onih osoba, koja je uvek skeptična u isprobavanju novih stvari, donosimo vam razloge zbog kojih će ovo postati vaša zdrava navika već od sledećeg jutra. Vaše telo će vam sigurno biti zahvalno:

1. Dobar za imunološki sistem - Vitamin C je super protiv prehlade i gripa, ali limun takođe sadrži i kalijum, a on stimuliše rad mozga i nervnog sistema i kontroliše krvni pritisak.

2. Održava pH vrednosti - Održavanje pH vrijednosti pomoću pravilne ishrane i načina života spada u najvažnije faktore optimalnog zdravlja. Iako je kiseo, tokom varenja limunove kiseline se metabolišu i proizvode kalijum karbonat koji pomaže neutralisanju suvišne kiselosti i štiti probavni sistem. Alkalno tijelo je zdravo i jako tijelo!

3. Dobar borac protiv viška kilograma - Limun sadrži pektin, svarljiva vlakna zbog kojih se smanjuje želja za hranom. Topla voda stvara osećaj sitosti i tako smanjuje apetit sa druge strane.

4. Pomaže varenje - Kada govorimo o čišćenju organizma voda je jedan od najboljih, ako ne i najbolji – ali topla voda je još bolji izbor! Ona stimuliše gastrointestinalni trakt (želudac, tanko crevo i debelo crevo). Minerali i vitamini u limuni (i limeti) pomažu tijelu da se riješe toksina u probavnom traktu.

5. Deluje kao diuretik - Limunov sok pomaže da izbacimo neželjene sastojke i toksine iz oraganizma, tj. sprečava zadržavanje tečnosti tako što povećava stopu mokrenja.

6. Čisti kožu - Vimin C je dobar za kožu (zube i kosti). Limunov sok izbacuje toksine iz krvi koji uzrokuju stvaranje bora.

7. Hidratizuje limfni sistem - Čaša tople vode i limunov sok pomažu da se dan započneti hidratizovano, znači sprečava dehidrataciju i nadbubrežni umor. Kada je vaše telo dehidrirano, ili duboko dehidrirano (nadbubrežni umor) ne može obavljati sve odgovarajuće funkcije, što dovodi do pojave toksina, stresa i zatvora.

Izvor:yumama.com

Primjedbe