Izbacite šlajm i smirite kašalj na sledeći način, ...


Kašalj je refleks kojim se iz disajnih puteva izbacuju sekret i uzročnici bolesti.

Kašalj može biti posledica oslabljenog srca, alergija, pušenja, pa i simptom karcinoma pluća. Zato, pošto kašalj može biti samo simptom, a uzrok neko potpuno drugo obolenje, evo šta je najbolje koristiti.

Za suvi, nadražajni kašalj koristite:
  • beli slez
  • islandski lišaj
  • kamilicu
Najpoznatije sredstvo za suvi kašalj je beli slez, koji umiruje iritiranu sluzokožu gornjih disajnih puteva. Koristi se kao sirup ili čaj (čaj se ne kuva, jer se sluzi sleza rastvaraju i u hladnoj vodi). Delotvoran je za kašalj koji se javlja nakon prehlade.

Islandski lišaj takođe ispušta sluz koja oblaže iritiranu sluzokožu grla i ždrela i time smanjuje nagon za kašljanjem. Deluje protiv bakterija i upala.

Kamilica deluje protiv upala i smanjuje iritaciju sluzokože disajnih puteva. Deluje i blago antibakterijski.

Za produktivni kašalj i iskašljavanje šlajma koristite:
  • bokvicu
  • bršljan
Bokvica se tradicionalno koristi kao dobar lek protiv kašlja i za smanjenje bronhijalne sekrecije. List bokvice deluje antimikrobno, odnosno sprečava razvoj infekcija, omogućava iskašljavanje, širi bronhije, i smanjuje nadražaj za kašljanjem (kod produktivnog kašlja), a na grlo i ždrelo deluje protivupalno (kod suvog kašlja).

Bršljan, s druge strane, olakšava iskašljavanje i širi disajne puteve. Koristi se kod akutnih i hroničnih upala disajnih puteva, koje prati produktivni kašalj (iskašljavanjem sekreta). On takođe deluje mukolitički (razređuje sekret), spazmolitički (širi bronhije i opušta ih) i ekspektorantno (omogućava iskašljavanje). Ne blokira kašalj, razređuje sluz, i smanjuje nadražaj za kašljanjem. Deluje antivirusno i antibakterijski.

Izvor: kucnilekar.com

Primjedbe