Prirodne maske od kvasca za sve tipove kože :)


Jeste li znali da dok mijesite tijesto s kvascem za svoj omiljeni hljeb ili kolač ne činite mnogo samo za svoje nepce, već i za ljepotu svojih ruku (posebno ako su suhe i ispucale). Naime, kvasac je prepun sastojaka koji gode zdravlju i ljepoti kože, kose i noktiju, pa se od antičkih vremena koristi i za brojne i učinkovite kozmetičke pripravke.Kvasac je stoga pravi prirodni rezervoar zdravlja, mladosti i ljepote kože, kose i noktiju. On između ostalog regenerira, jača, vlaži i čisti kožu, potiče njenu prokrvljenost i izmjenu tvari pa je primjerice štiti od djelovanja slobodnih radikala.

Pekarski, a posebno pivski kvasac obiluju vitaminima B-grupe, primjerice B1, B2, B6 i B12 te mineralima i elementima u tragovima među kojima su kalij, kalcij, magnezij, natrij, krom, željezo, bakar, mangan, cink i fosfor, kao i vrijednim aminokiselinama.

Maska od kvasca je u stanju transformirati kožu lica na čudesan način. Možemo je zasluženo nazvati podmlađujući, a sve zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, B i PP u kvascu.
Ovi vitamini, u kombinaciji s ostalim supstancama (aminokiselinama, enzimima i mineralima), ne samo da čine kožu glatkom i ujednačavaju ten, nego koži daju i finu baršunastost.

Ovaj proizvod možete pronaći u bilo kojoj prodavaonici, a ono što je najbitnije, za pripremu maski koristi se svježi kvasac, suhi – ne odgovara. Predlažem nekoliko recepata maski za lice, koje će pomoći ne samo očuvanje mladosti i ljepote, nego će biti stalni pratilac u njezi vaše kože.

Maska sa kvascem za čišćenje kože lica

Najjednostavnija, ali vrlo učinkovita maska za čišćenje lica od prištića i mitesera priprema se na sljedeći način: potrebno je rastvoriti manju količinu kvasca u toploj vodi, tako da dobijete homogenu smjesu. Odmah se nanosi na očišćeno lice i ostavlja se na njemu dok se u potpunosti ne osuši. Ispire se prohladnom vodom.


Hranjiva maska od kvasca za suhu kožu lica

1 čajnu žličicu meda, 1 jušnu žlicu brašna dobro izmiješati sa 20 gr kvasca. Razblažiti sa toplim kuhanim mlijekom do ujednačene homogene smjese i nanijeti na lice na 20 minuta. Masku isprati toplom vodom.

Maska od kvasca za masnu kožu lica

Za ovu masku biće potreban kefir (ili jogurt) i 20 gr kvasca. Razblažimo masku do konzistencije rijetke vrhnja i nanosimo na očišćeno lice. Nakon 20-ak minuta, maska će se prosušiti. Isperemo lice toplom vodom.

Maska od kvasca za normalnu kožu lica
Miješamo 30 gr kvasca sa 2 jušne žlice toplog kuhanog mlijeka. Nanosimo na očišćeno lice na 15-ak minuta, ispiremo toplom vodom.

Izbjeljujući maska od kvasca

Ova maska, ne samo da dobro izbjeljuje kožu, već je i hrani. Treba uzeti 20 gr kvasca i pomiješati s 2 čajne kašikice limunovog soka. Možete koristiti i sok grejpa ili crvene ribizle.
Nakon toga, kada smo miješanje masku, stavimo sud s njom u drugi sud s vrućom vodom na 2-3 minute. Nanosimo masku na lice i vrat na 20 minuta. Potrebno je masku isprati toplom vodom, nakon čega se nanosi hidratantna krema.
Ne treba pretjerivati s maskama. Maska sa kvascem je idealno rješenje za vaše lice, ako je upotrebljavate 1-2 puta sedmično.

Maska za ruke

Izmiješajte 1 supenu kašiku svježeg kvasca s 1 šoljicom toplog mlijeka. Mješavinom 15-ak minuta masirajte ruke, a zatim ih isperite toplom vodom. Maska je idealna za zimsko doba godine.

Maska protiv ispadanja kose

U 1 šalici vode otopite 4 supene kašike suhog kvasca. Nanesite na kožu glave, masirajte 10-ak minuta i isperite.

Peeling za tijelo

Izmiješajte po 2 supene kašike suhog pivskog kvasca i zobenih pahuljica, po 1 jušnu žlicu tekućeg meda i mljevenih badema, s malo mlijeka i soka od limuna u pastu. Kružnim pokretima nanesite na vlažnu kožu i masirajte. Pustite da kratko djeluje, a potom isperite mlakom vodom.

Anti-aging kupka
U vodu za kupku umiješajte 5 supenih kašika suhog pivskog kvasca i pustite da djeluje 15-ak minuta, a potom tijelo isperite toplom vodom.

Izvor: uspesnazena.com