Donosimo rješenje za akne tokom ljeta! Neka vam koža blista!



Tijekom ljetnih mjeseci, kada se koža lica često znoji i izložena je sunčevom zračenju i toplini, koža sklona aknama posebno je osjetljiva na ove uvjete, te kao posljedica toga stanje s aknama se nerijetko pogorša.
U nastavku teksta možete pročitati korisne savjete kako da njegujete kožu sklonu aknama tijekom ljeta, kako biste spriječili nastanak novih akni i “erupciju” postojećih.

Pažljivo odstranite znoj s lica
Tijekom ljeta, masna koža sklona aknama cjelodnevno je izložena znoju, što može izazvati iritacije i dodatno mašćenje kože, crvenilo i nastanak novih mitesera i akni.
Vodite računa da odstranite znoj s lica, ali nikako to nemojte činiti rukama. Za odstranjivanje znoja možete koristiti čistu pamučnu maramicu ili osvježavajuću vlažnu maramicu (bez alkohola!) s dodatkom aloe-vere i ekstraktom krastavca, koji će kožu rashladiti i osvježiti, te pamučni jastučić natopljen ružinom vodicom (koja će umiriti nadraženu i oznojenu kožu).

Svakodnevno čistite lice pjenom ili gelom s aktivnim sastojcima koji sprječavaju nastanak akni
Za pranje lica tijekom ljetnih mjeseci pobrinite se da koristite gel ili pjenu za lice na biljnoj bazi, s dodatkom aktivnih sastojaka koji sprječavaju nastanak akni poput zelene gline, čajevca, aktivnog ugljena, te neem-a, koji će osim odstranjivanja neželjenih masnoća i čestica prašine s lica dodatno pomoći koži da ostane čista i zdrava.

Osvježavajte lice umirujućim hidratantnim sprejem
Lice tijekom vrućih dana, kada ste u pokretu i znojite se, možete često poprskati ružinom vodicom ili drugim umirujućim sprejem za lice na biljnoj bazi, što će pomoći koži da se prirodno rashladi i umanjiti crvenilo i iritaciju kože.
Možete koristiti sprej za lice iz trgovine ili u manju bočicu s pumpicom uliti ružinu vodicu ili svježe iscijeđen sok od krastavaca.

Koristite talk (baby puder) tijekom toplijih dana
Ukoliko se obilno znojite u području kože lica onda je mudro rješenje da tijekom vrućih ljetnih dana aplicirate tlak (“baby puder”) na lice kako biste spriječili znojenje, a time i iritaciju kože i već postojećih akni i nastanak novih akni.

Umirite nadraženu kožu ružinom vodicom
Uslijed prekomjernog znojenja i vrućine, koža tijekom ljeta može postati iritantna, crvena i sklona alergijskim reakcijama, što može rezultirati osipom, erupcijom akni ili pak crvenilom.
Ublažite i spriječite iritacije kože ružinom vodicom, koja ima osvježavajući efekt (zbog čega je uz ulje za kosu i talk jedan od osnovnih kozmetičkih preparata u Indiji, gdje temperature tijekom ljeta dosežu i do 48 C).

Napravite blagi peeling
Pomozite koži da se prirodno obnovi, tako što ćete ubrzati proces odstranjivanja odumrlih stanica i nečistoća (kojima je lice podložnije ljeti tijekom znojenja) tako što ćete napraviti blagi peeling kože dva puta tjedno, kako biste umanjili pojavu mitesera.
Izbjegavajte kemijske peelinge (posebno one na bazi AHA-kiselina) budući da u kombinaciji s izlaganjem suncu mogu uzrokovati iritacije na koži. Dajte prednost laganim i nježnim domaćim pilinzima, te pilinzima iz trgovine koji sadrže mikrogranule i morsku sol.

Rashladite kožu aloe-verom
Aloe-vera ima osvježavajući efekt, pomaže procesu zacjeljivanja kože, oporavku kože od opeklina i dubinski hidratizira kožu.
Za njegu kože dovoljno je da otkinete mali komadić aloe-vera biljke, iscijedite njen sok i nanesete ga direktno na kožu.

Napravite dva puta tjedno masku za lice od neema ili zelene gline
Neem je najpopularniji sastojak u Indiji za njegu kože , a zbog svog efektnog djelovanja u tretmanu akni i prištića obvezan je sastojak svakog kozmetičkog proizvoda za njegu kože sklone aknama u ovoj zemlji.
Za dodatni učinak možete jednom do dva puta tjedno napraviti masku za lice od praha neem-a (ako ga možete nabaviti u vašem mjestu).
Zelena glina drugi je sastojak koji je “sveti gral” u njezi masne kože, budući da umanjuje mašćenje kože, te tako pomaže i u tretmanu akni.
Možete napraviti standardnu masku za lice od gline pomiješane s malo vode ili se pak “razmaziti” maskom za lice sa zelenom glinom koju je nekada primjenjivala egipatska kraljica Kleopatra.

Izbjegavajte ”tešku” šminku
Tijekom ljeta, jaka šminka se brzo razmaže, a ujedno i zatvara pore kože lica, što može ubrzati pojavu mitesera i prištića.
Umjesto “teškog” make-upa dajte prednost obojenoj hidratantnoj kremi sa zaštitnim faktorom (tako ćete u jednom potezu nanijeti 3 u 1 proizvod: “puder”, hidratantnu kremu i kremu sa zaštitnim faktorom). Možete odabrati neku od mnogobrojnih BB, CC ili obojenih krema na biljnoj bazi.

Zbog “surovih”uvjeta za masnu kožu sklonu aknama, tijekom ljeta za očekivati je da će se pojaviti nove akne ili dodatno pogoršati postojeće, no to ni u jednom slučaju nije opravdanje za “samoistiskivanje” prištića i akni, budući da se nakon istog postupka koža može dodatno iritirati čak i više, posebno nakon znojenja!
Obavezno barem jednom mjesečno posjetite kozmetičara i napravite klasični tretman čišćenja lica. Čisto lice bez mitesera, akni, te iritiranih crvenih ožiljaka nakon posjete kozmetičaru investicija je vrijedna novca kojeg ćete potrošiti za tretman.

Izvor:  krenizdravo.rtl.hr

Primjedbe