Saznajte koje su namirnice puno zdravije kad ih jedete zajedno !



Konzumacijom neke namirnice bogate određenim vitaminima ili mineralima u tijelo možda i unosimo potrebne količine koje se u konačnici ne uspiju apsorbirati u krvotok. Neke tvari naš metabolizam razgrađuje brže nego se uspiju apsorbirati, dok je druge za učinkovitiju apsorpciju potrebno otopiti u mastima. Za povećanje učinkovitosti zdravih namirnica moguće su neke poznate kombinacije, čijih zajedničkih supermoći možda nismo bili ni svjesni, ali i neke potpuno neobične kombinacije, koje možda iznenade vaše osjetilne pupoljke.
DONOSIMO NEKOLIKO PRIMJERA TAKVIH KOMBINACIJA:

Cjelovita zrna, luk i češnjak
Željezo i cink, kojima su bogata cjelovita zrna, metaboliziraju se prije nego ih naše tijelo uspije apsorbirati jer cjelovita zrna sadrže prirodne tvari koje se vežu s mineralima, što ih čini manje absorbivnima. No hrana bogata sumporom, poput luka i češnjaka, čini cjelovite žitarice još hranjivijima povećavajući dostupnost željeza i cinka. Češnjak i luk možete dodati u kruh od cjelovitih žitarica prilikom pečenja ili u sendvič od toga kruha jer su jednako djelotvorni i u sirovoj i u termički obrađenoj hrani.

Rajčica i maslinovo ulje
Poznate su blagodati maslinovog ulja za zdravlje srca, ali prelijete li njime rajčicu, umjesto suncokretovim uljem, korist će biti višestruka. Naime jedna je studija pokazala da ekstra djevičansko maslinovo ulje, za razliku od suncokretovog, podiže antioksidativnu aktivnost likopena u rajčici pa u borbu protiv slobodnih radikala slobodno uključite ukusne bruschette ili rajčici i maslinovom ulju dodajte mozzarellu i bosiljak.

Losos i raštika

Ključ za maksimalnu iskoristivost unesenog kalcija, potrebnog našim kostima, leži u unosu dovoljnih količina vitamina D, koji pomaže pri apsorpciji kalcija iz probavnog sustava u krv i održavanju njegove normalne razine u krvi. Koža izložena sunčevoj svjetlosti potaknut će proizvodnju vitamina D u našem tijelu, no možemo ga dobiti i jedeći neke namirnice poput lososa. Uz pojačan unos vitamina D s roštilja, grijeh bi bio ne unijeti u sebe i kalcij. Ima ga u svim kupusnjačama, a izvanredan mu je izvor manje poznata raštika.

Jaja i sir
Vitamin D koji pospješuje apsorpciju kalcija dostupan je u vrlo ograničenom izboru hrane, a jedan od rijetkih izvora je žumanjak jajeta. Ako volite omlet, svom izvoru vitamina D dodajte dozu kalcija. Po jajima možete naribati bilo koju vrstu sira, a ako morate paziti na unos masnoće i kalorija, omlet obogatite nasjeckanom brokulom, manje poznatim izvorom kalcija.

Brokula i rajčica
Kombinacija brokule i rajčice pokazala se kao snažan borac protiv stanica raka. Tijekom petomjesečne studije laboratorijski su štakori hranjeni brokulom, rajčicom ili kombinacijom jednog i drugog te je praćena efikasnost pojedine dijetne kombinacije na usporavanje rasta raka prostate. Pokazalo se da dijeta s 10 posto rajčice i 10 posto brokule smanjuje masu tumora za 52 posto. Dijeta u kojoj su štakori jeli samo rajčicu smanjila je tumor za 34 posto, a dijeta s brokulom za 42 posto.

Zeleni čaj i crni papar

Antioksidant EGCG, kakav nalazimo u zelenom čaju, ubrzava metabolizam i štiti od raka. Za veću djelotvornost čaj začinite crnim paprom, čiji glavni sastojak piperin povećava apsorpciju EGCG-a u tijelo. Ako vam se zapapreni čaj ne čini kao najbolja ideja, nastavite ga piti s medom, a kombinaciju zelenog čaja i crnog papra možete koristiti u marinadi za meso ili morske plodove, kojoj još dodajte češnjak i đumbir.

Kurkuma i crni papar
Piperin iz crnog papra povećat će i učinkovitost kurkumina, snažnog antioksidanta koji se nalazi u kurkumi. Kurkumin ima protuupalno, antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, no brzo se metabolizira pa ga tijelo ne uspijeva u potpunosti apsorbirati. U kombinaciji s piperinom njegova bioraspoloživost raste 1000 puta, pa kad začinjavate svoj obrok kurkumom, ne libite se dodati i malo crnog papra.

Prokulica i maslinovo ulje
Prokulice su odličan izvor nekoliko ključnih hranjivih tvari, među kojima je i vitamin K, zadužen za regulaciju zgrušnjavanja krvi u tijelu i koristan nutrijent za zdravlje kostiju. Vitamin K je topiv u masti, pa ćemo dodavanjem masti u hranu pospješiti njegovu apsorpciju. Maslinovo ulje, bogato mononezasićenim mastima, za koje se vjeruje da smanjuju rizik od srčanih bolesti, idealan je izbor.

Kelj i bademi
Osim vitaminom K, kelj je bogat vitaminom E, antioksidantom koji jača naš imunološki sustav te štiti od raka i bolesti srca. Kao i vitaminu K, za bolju apsorpciju vitaminu E je potreban hranjiv izvor masnoća. Dodavanjem usitnjenih badema salati ili tjestenini s keljem osigurat ćete u obroku obilje nezasićenih masti, ali i dodatnu dozu vitamina E koji bademi također sadrže.

Avokado i batat
Batat je dobar izvor vitamina A koji nam pomaže u očuvanju vida i rastu stanica. Kako je vitamin A topiv u mastima, dobro ga je kombinirati s hranom koja ih sadrži. Batat možete jesti i sirov u salati, a umjesto maslinovog ulja, kao izvor mononezasićene masti salati dodajte avokado.

Crna čokolada i jabuke
Osim radosti vašim nepcima, kombinacija tamne čokolade i jabuke mogla bi donijeti i bolje zdravlje vašem kardiovaskularnom sustavu. U koži jabuke, naročito crvene, nalazi se flavonoid kvercetin koji ima protuupalno djelovanje, dok je kakao u tamnoj čokoladi bogat katehinom, antioksidantom koji pomaže u sprečavanju stvrdnjavanja arterija. Uranjanje kriški jabuke u rastopljenu crnu čokoladu može vam pomoći u razbijanju krvnih ugrušaka.

Jogurt i banane
U izgradnji mišića i nadopunjavanju aminokiselina potrošenih tijekom treninga od velike je važnosti kalij kombiniran s nekim bogatim izvorom proteina, a jednostavan i brz izvor potrebnih hranjivih tvari može biti proteinima bogat jogurt, osobito grčki, u koji narežite kalijem bogatu bananu.

Jagode i špinat
Umor i slabost mišića mogu biti posljedica nedostatka željeza. Bogat izvor ovog važnog minerala je crveno meso, no ako ga ne konzumirate, može pomoći i špinat ili kelj. Za bolju apsorpciju željeza lisnato povrće bi trebalo kombinirati s hranom bogatom vitaminom C. Uobičajeno je u potrazi za ovim vitaminom posezati za agrumima, ali iznenađujuće puno ovog vitamina sadrže i jagode koje možete narezati na salatu od špinata ili kelja, kao i smiksati ih u smoothie.

Salata i tvrdo kuhana jaja
Ako se zbog potrebe za povećanim unosom karotenoida na vašem jelovniku često nalaze salate, dobro bi bilo u njih narezati i tvrdo kuhana jaja. Antioksidacijska svojstva betakarotena, alfakarotina, likopena, luteina i zeaksantina mogu pomoći u zaštiti od određenih vrsta raka i bolesti oka, a njihov unos iz sirovog povrća bit će učinkovitiji ukoliko ih kombinirate s hranom bogatom bjelančevinama kao što su jaja.

Izvor: tportal.hr

Primjedbe