Karfiol -ukusna vitaminska bomba !

Cvjetača ili karfiol je izuzetno hranjiva zeljasta biljka iz porodice krstašica (lat. Cruciferae ili Brassicaceae).
Istoj porodici pripadaju i bliski srodnici poput brokule, prokulice, kelja, kupusa.
Njezin intenzivan uzgoj započeo je u 12. stoljeću na području Mediterana, da bi se od 16. stoljeća proširio po cijeloj Europi, a potom i diljem svijeta.
Danas se ponajviše uzgaja u zemljama Dalekog Istoka, te u europskim zemljama Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.
U njoj možete uživati od proljeća do kasne jeseni, pa čak i tijekom zimskog razdoblja jer je idealna za konzumaciju u obliku zimnice.

Zbog nevjerojatnih zdravstvenih benefita preporučuje se konzumirati 5 do 10 šalica ovog povrća tjedno.

Dakle prednosti redovne konzumacije karfiola su:
1. Čuva zdravlje srca i krvožilnog sustava
2. Jača imunološki sustav
3. Sprečava nastanak raka
4. Idealna namirnica za trudnice
5. Štiti zdravlje očiju
6. Potpomaže mršavljenje
7. Čuva zdravlje kože i mladoliki izgled

Da, to je karfiol  – prava vitaminska bomba, poznato je svima. On je san svakog nutricioniste, jer je bogat ogromnom količinom proteina, vitamina, minerala i drugih korisnih hranljivih materija.
Pošto karfiol sadrži mnogo vlakana, organizam ga odlično usvaja.
I pri tome, karfiol uopšte nije dosadno povrće, mada ga mnogi smatraju  takvim. Recept, predložen u nastavku teksta, ubijediće vas u to. Ovo jelo je odličan način da vaša djeca unesu tako neophodne vitamine!
Probajte pripremiti karfiol na ovaj način, i uvjerićete se da će i najžešći  protivnici ovog povrća biti oduševljeni.

Karfiol zapečen u rerni. Recept:


Za pripremu ovog jela biće potrebni sledeći sastojci:
– 1 glavica karfiola
– 1 supena kašika ulja
– 300 ml grčkog jogurta (možete ga zamijeniti gustim jogurtom)
– sok od jednog limuna
– 1 supena kašika kima
– 1 supena kašika izgnječenog bijelog luka
– 1 kafena kašika karija u prahu
– 0,5 kafene kašike bibera
– 2 kafene kašike soli

Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni i premažite tepsiju uljem (možete koristiti i papir za pečenje)
– Dobro operite karfiol i uklonite svo zeleno lišće sa njega.
– U sudu promešajte jogurt sa limunovim sokom, dodajte kim, izgnječen bijeli luk, kari, biber i so. Sve dobro promiješajte.
– Umočite glavicu karfiola u pripremljenu marinadu.
– Peći u rerni 30-40 minuta. Marinada će stvoriti lijepu hrskavu koricu na površini karfiola.
– Izvadite iz rerne, ohladite ga desetak minuta i servirajte ga sa zelenom salatom.

Izvor: uspesnazena.com

Primjedbe