Čudotvorne košpice !


Sjajan okus i miris, te sočan plod obavijen svijetlo-narančastom korom čine marelicu jednom od najpoželjnijih ljetnih voćki. Sastavljena od 77% vode i visoke nutritivne vrijednosti marelica je jedan od najljekovitijih plodova, no ono po čemu se posebno izdvaja je njezino srce – malena ukusna i blagotvorna koštica.
Marelice sadrže velike količine kalija i natrija koji su pogodni za snižavanje krvnog tlaka i odlični u prevenciji kod kardiovaskularnih bolesti. Na zdravlje srca izuzetno povoljan efekt ima i visok sadržaj beta-karotena i likopena.

Vitamin A kojim marelica obiluje je snažan antioksidans koji štiti stanice i tkivo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima koji nastaju kao posljedica izlaganja organizma različitim štetnim utjecajima.
Marelice su i odličan izvor biljnih vlakana, koja povoljno utječu na probavni trakt te su dobra prevencija protiv konstipacije ili pojave bolesti kao što je divertikuloza. Zahvaljujući celulozi i pektinima služe kao blagi laksativ.

Sočan plod se posebno preporučuje anemičnim osobama zbog visokog sadržaja željeza. Svježi sok od marelice koristi se kao lijek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava metabolizam.
Unatoč nutritivno bogatom sastavu samog ploda srce marelice ipak je košpica. Izuzetno ljekovite košpice koje okusom podsjećaju na gorki badem najbogatiji su izvor vitamina B17 za koji neki medicinski stručnjaci i neovisni biolozi smatraju da pomaže u liječenju zloćudnih bolesti.




Košpice marelice vrlo su hranjive jer sadrže esencijalne masnoće i aminokiseline, kao i obilje vitamina i minerala. Posebne su i po vrlo rijetkom vitaminu B17 kojim je, zbog upotrebe rafiniranih namirnica, ljudska prehrana osiromašena i koji je u organizam nužno unositi svakodnevno.
No, s košpicama marelice treba biti umjeren, spoj amigdalina (vitamina B17) kojem se i pripisuje antikancerogeno djelovanje u većim količinama može biti toksičan. Stručnjaci preporučuju 6 do 10 sjemenki marelice dnevno.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

Primjedbe